«Μια φορά κι ένα χορό»
Μια παράσταση προετοιμασμένη με πολύ μεράκι παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο Απόλλων από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.
του Γιώργου Αλβέρτη
«Μια φορά κι ένα χορό» ήταν ο τίτλος της και τα δρώμενα, ενόψει και της έλευσης των Χριστουγέννων ήταν αφιερωμένα στα μικρά αλλά και τα μεγάλα παιδιά όλου του κόσμου.
«Στις πιο μαγικές μέρες του χρόνου, όπου βασιλεύει η χαρά και κυριαρχεί η ελπίδα, όλοι νοιώθουμε την ανάγκη να ταξιδέψουμε ανάποδα στον χρόνο , να μείνουμε στην αυλή των θαυμάτων και να γευτούμε το παραμύθι, μέσα από τα φωτεινά μάτια και τη ζεστή αγκαλιά των παιδιών του κόσμου» τόνισε κατά την διάρκεια του χαιρετισμού της η πρόεδρος του ΛΕΣ Χριστίνα Δενδρινού Λιγοψυχάκη.
Και πράγματι, τα παιδιά είχαν τον πρώτο λόγο στη παράσταση μετατρέποντας, για τουλάχιστον δυο ώρες, την σκηνή του ιστορικού μας θεάτρου σε μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά η οποία περίκλειε όλο το πνεύμα των ημερών που οι μεγαλύτεροι σταδιακά παραδίδουμε στη λήθη.
Η πρόεδρος του ΛΕΣ αιτιολόγησε την επιβολή αντιτίμου στην συγκεκριμένη εκδήλως,η αποδίδοντάς το στην προσπάθεια που καταβάλει το Λύκειο στην διάσωση, αλλά και την αντικατάσταση κάποιων παραδοσιακών στολών της ιματιοθήκης του: « Δυστυχώς η οικονομική κρίση, παρ’ όλες τις προσπάθειές μας της συνετής διαχείρισης, μας έχει φέρει στη δυσχερή θέση της μετά βίας αντιμετώπισης και αυτών των λειτουργικών μας εξόδων. Ωστόσο το κυριότερο πρόβλημά μας είναι, η απαραίτητη συντήρηση των εθνικών ενδυμασιών, πολλές από τις οποίες μαζί με τα κοσμήματά τους - είναι σύνθετες και αποτελούν το αντικείμενο διαρκούς φροντίδας των κυριών της Ιματιοθήκης. Το αντικείμενο των εισιτηρίων, της αποψινής βραδιάς θα διατεθεί ακριβώς για τη συντήρηση αυτών των ενδυμασιών, την συμπλήρωση με κάποια νέα κομμάτια και την ανανέωση των αναλωσίμων. Στην ουσία δηλαδή θα διατεθεί για τα δικά σας παιδιά, αφού αυτά φορούν και παρουσιάζουν τις φορεσιές, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο του ΛΕΣ, μέσα από το έμψυχο δυναμικό του».
Και ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της, άρχισε σιγά – σιγά να ξετυλίγει το μαγικό κουβάρι που άνοιξε την μαγική πύλη του χωροχρόνου για τον κόσμο των παραμυθιών: «Μια φορά κι ένα καρό λοιπόν, πριν 106 ακριβώς χρόνια, ζούσε μια υπέροχη κυρία. Δασκάλα ήταν και την έλεγαν Καλλιρρόη. Δεν είχε δικά της παιδιά , αγαπούσε πολύ όμως τα Ελληνόπουλα, όπου κι αν ζούσαν, σ’ όλο τον κόσμο. Κι αποφάσισε να τα μαζέψει κοντά της και να τα μάθει ν’ αγαπούν την πατρίδα τους, την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό τους. Το μεγάλο σπίτι που τα στέγασε «ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ» το ονόμασε. Και σαν άξια καπετάνισσα, το ‘στειλε καλοτάξιδο, φορτωμένο Ελλάδα, να μοιράσει όνειρα κι ελπίδες, θρύλους και παραμύθια, όπου υπάρχουν ¨Έλληνες , απανταχού της Γής».
Και με αυτά της τα λόγια ξεκίνησε το ταξίδι στο όνειρο με πλήρωμα τα μικρά παιδιά και φορτωμένο το καράβι αναμνήσεις, παραμύθια και παράδοση.
«Μια φορά κι έναν Χορό…» ήταν η Ελλάδα που όλοι πληγώνουμε σήμερα, θα μπορούσε να ήταν ο πλήρης τίτλος της εκδήλωσης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει όλοι να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που ένας θεσμός όπως αυτός του Λυκείου Ελληνίδων εξακολουθεί να αποτελεί φάρο στο φουρτουνιασμένο πέλαγος που πλέει εδώ και αρκετά χρόνια η πατρίδα μας.
Η μουσικοχορευτική παράσταση προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους παρισταμένους, αναπτερώνοντας παράλληλα το εθνικό τους φρόνημα. Σίγουρα υπενθύμισε σε όλους την ύπαρξη της άλλης Ελλάδας, της φωτεινής, της αγέρωχης και περήφανης, η οποία - βαδίζοντας στα χνάρια του παρελθόντος - μπορεί βασισμένη στην παράδοση να μεγαλουργήσει ξανά.
Στο ζεστό κλίμα που δημιουργήθηκε συνετέλεσε τα μάλλα η εξαιρετική παρουσία της Έλσας Χαραλάμπους και της Ειρήνης Βέργου στο τραγούδι, οι μοναδικές αφηγήσεις της Μαργαρίτας Αγγελοπούλου – Ζαρμπώνη, η καλοκουρδισμένη ορχήστρα των μουσικών και φυσικά η κυρίαρχη παρουσία των παιδιών αλλά και των χορευτικών τμημάτων του ΛΕΣ καθώς και όλων όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλλαν στην επιτυχή περάτωση της μουσικοθεατρικής αυτής παράστασης.