Λύκειο Ελληνίδων Σύρου: Τραγούδησε τα κάλαντα σε φορείς και ιδρύματα
Παρά το δριμύ ψύχος που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο νησί αλλά και την βροχή που έπεφτε ασταμάτητα, οι καθηγητές, μέλη του ΔΣ, και αρκετά παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων έψαλλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα σε φορείς και ευαγή ιδρύματα του νησιού μοιράζοντας αφειδώς χαρά, αισιοδοξία αλλά και ζεστασιά στις καρδιές πραγματικά αναγκεμένων ανθρώπων.
Ωστόσο το παραδοσιακό καραβάκι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν έκανε την εμφάνσή του στους δρόμους της Ερμούπολης.
του Γιώργου Αλβέρτη
Ώς είθισται, πρώτο σταθμό αποτέλεσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου τους υποδέχτηκε εγκάρδια ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος και εξήρε το ρόλο του Λυκείου ως θεματοφύλακα της μακράς και σπουδαίας ελληνικής παράδοσης,.
Ευχόμενος το 2017 να καταστεί η απαρχή του τέλους των οικονομικών δεινών της χώρας υποσχέθηκε στην πρόεδρο του Λυκείου Χριστίνα Λιγοψυχάκη κάθε δυνατή στήριξη εκ μέρους του, υπογραμμίζοντας ότι οι δράσεις του ΛΕΣ το καθιστούν ως τον πλέον άξιο πρεσβευτή της Σύρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Προανήγγειλε δε την εκ νέου πραγματοποίηση - από την νέα χρονιά - της Ναυτικής εβδομάδος τονίζοντας ότι άτι αυτή η εξέλιξη οφείλεται στο Λύκεια Ελληνίδων που έκανε την πρόταση και στην Περιφέρεια που έσπευσε να την αγκαλιάσει.
Σειρά είχε το ησυχαστήριο των Αδελφών του Ελέους, όπου τα μέλη του Λυκείου πρόσφεραν αμέριστη χαρά και συγκίνηση στους γέροντες που άκουγαν με λαχτάρα τα κάλαντα από τα παιδιά.
Επόμενη στάση στο Δημαρχείο της Ερμούπολης. Εκεί τους ανέμενε ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Δούναβης, οι αντιδήμαρχοι (πολιτισμού) Θωμαή Μενδρινού και (τεχνικών υπηρεσιών) Σταύρος Γουσγουνέλης, καθώς και οι δημοτικό σύμβουλοι: Δημήτρης Κοσμάς, Νίκος Φωτεινιάς, Φραγκίσκος Βακόνδιος και Απόστολος Ρουσσουνέλος , προσφέροντας τους γλυκά και φυσικά το απαιτούμενο κονιάκ για το κρύο.
Αμέσως μετά, όλοι επιβιβάστηκαν στο πούλμαν που τους περίμενε για να τους μεταφέρει στα ιδρύματα του Αγίου Ιωάννη και Αγίου Παντελεήμονα.
Οι σκηνές που βιώνει κανείς σε τέτοιου είδους επισκέψεις είναι αδύνατον να αποτυπωθούν σε ένα απλό κείμενο. Η χαρά ήταν αποτυπωμένη στα πρόσωπα των ηλικιωμένων και δεν ήταν τόσο το μικρό κέρασμα ή τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα η αιτία γι’ αυτό, όσο το γεγονός ότι κάποιοι άγνωστοι σε αυτούς άνθρωποι τους επισκέφθηκαν για να τους ευχηθούν και να τους μεταφέρουν ένα χαρμόσυνο μήνυμα.
Διασχίζοντας τους διαδρόμους του γηροκομείου του Αγίου Παντελεήμονα, συνοδεύοντας τα μέλη του ΛΕΣ που έψαλλαν τα κάλαντα, διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την ευγνωμοσύνη τους γι’ αυτό που τόσο απλόχερα τους δινόταν. Σκυφτές από το βάρος του χρόνου φιγούρες με πρόσωπα σκαμμένα από το πέρασμά του πάνω τους ξεπρόβαλλαν δειλά – δειλά στις πόρτες των δωματίων ευχαριστώντας τα παιδιά και δίνοντας τις δικές τους ευχές για ένα ευτυχισμένο νέο έτος. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Γέροντες σκεφτικοί και αμίλητοί, άλλοι γελαστοί και ορισμένοι με δάκρια στα μάτια γίνονταν κοινωνοί της αγάπης κάποιων ανθρώπων με ανεπτυγμένο το αίσθημα του εθελοντισμού και της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Το ίδιο σκηνικό και στο Γηροκομείο των Ταλάντων.
Τον κύκλο αγάπης έκλεισαν οι επισκέψεις στους ταγούς των δύο θρησκευτικών δογμάτων της Σύρου.
Ο Καθολικός Επίσκοπος κ. Πέτρος Στεφάνου, τους υποδέχτηκε με χαρά, προσφέροντάς τους γλυκά και ποτό, , μη παραλείποντας να αναφερθεί στο σπουδαίο ρόλο που επιτελεί το Λύκειο τόσο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Σύριου όσο και στην διαφύλαξη της παράδοσής μας.
Τελευταίος προορισμός η Ιερά Μητρόπολη. Μετά τα κάλαντα , ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β' τους πρόσφερε αναμνηστικά σταυρουδάκια και γλυκίσματα, και στην αναφορά του στην οικονομική κρίση και την καταβαράθρωση όλων των ηθικών αξιών και των παραδόσεων μας, κατέδειξε το ΛΕΣ ως τον κύριο φορέα διαφύλαξης των στοιχείων αυτών, υπογραμμίζοντας ότι η εκδήλωση για τα 190 χρόνια από την ονοματοθεσία της Ερμούπολης που οργάνωσε και υλοποίησε το Λύκειο αποτέλεσε την κορυφαία εκδήλωση της χρονιάς που μας εντός ολίγου μας αφήνει.