logo100

BlogΔιαβάστε τα τελευταία νέα του Λ.Ε.Σ.

Ενωμένες με την πολιτιστική κληρονομιά από την μια άκρη της γης ως την άλλη    

 

15.000 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝ ΠΑΝΤΙ ΤΟΠΩ  με 51 παραρτήματα στην Ελλάδα, 17 σε όλες τις Ηπείρους

και τελευταία ιδρυθέντα τμήματα στο Μόντρεαλ του Καναδά και στη Λιβαδιά  της Στερεάς Ελλάδας, δίνουν μαθήματα εθελοντισμού πάνω από ένα αιώνα μέσω του Λυκείου Ελληνίδων.

 

ΈΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟ «ΕΜΕΙΣ» και όχι το «εγώ», με  πνεύμα συνεχούς  προσφοράς στην πατρίδα δρουν ενσυνείδητα με ελεύθερη βούληση και απόλυτη ανιδιοτέλεια, θέτοντας τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία καθώς γνωρίζουν ότι ο εθελοντισμός αποτελεί εμπνευσμένη πράξη.

 

ΉΤΑΝ ΤΟ  1911 όταν το Λύκειον των Eλληνίδων ιδρύθηκε από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Kαλλιρρόη Παρρέν, η οποία με την αρθρογραφία της από τις στήλες της Εφημερίδος των Kυριών όχι μόνο χάραξε πρωτόγνωρους δρόμους για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά τάχθηκε σθεναρά ενάντια στην «ξενομανία» της εποχής, προβάλλοντας τόσο την ελληνική παράδοση όσο και την αισθητική, εθνική και κοινωνική της αξία.

 

ΈΤΣΙ ΑΠΛΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ του Λυκείου από τον Καναδά, την Κύπρο, την Αλεξάνδρεια, την Ατλάντα, τη Βοστώνη, το Κίεβο ως την Ουρουγουάη, το Σύδνεϋ, τη Τσεχία, το Λονδίνο, τη Λυών και αλλού. Έτσι χάθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης το Λύκειον Ελληνίδων εκεί, στην Ιωνία γη. Έτσι χάθηκε με τους πολέμους και το Λύκειον Ελληνίδων στο Σουδάν. 

 

ΑΦΟΡΜΗ για τούτο το άρθρο, μου έδωσε το τελευταίο συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων στην Ξάνθη.

 

ΉΤΑΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ και ανείπωτο το αίσθημα  της μίας μεγάλης και «αδιαιρέτου» αγκαλιάς.  Αυτής που άνοιγε και έκλεινε μέσα της, κάθε φορά που συναντιόντουσαν μέλη από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, τόση λαχτάρα ,  επιμονή και αγάπη για τα ιδανικά και τις διαχρονικές αξίες που πρεσβεύουν χρόνια τώρα από γενιά σε γενιά δίνοντας κάθε δυο χρόνια τη σκυτάλη της μακροβιότητας.

 

ΜΙΑ ΣΚΥΤΑΛΗ  την οποία εμπνεύστηκε, υλοποίησε το Λύκειον Ελληνίδων Σύρου και καθιερώθηκε πλέον έτσι ώστε συμβολικά να παραδίδεται στο πέρασμα των χρόνων. Μια σκυτάλη στην οποία είναι περασμένη ταινία από πάπυρο όπου αναγράφονται όλα τα συνέδρια του Λυκείου με την χρονολογία διοργάνωσης του κάθε Παραρτήματος αφήνοντας τα χνάρια του στους αιώνες.

 

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι μέχρι σήμερα το Λύκειο των Ελληνίδων διατηρεί την έντονη παρουσία του, βασιζόμενο πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του ενάντια σε κάθε κερδοσκοπικό ρεύμα. 

 

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΜΕ ΠΕΙΣΜΟΝΑ ΘΕΛΗΣΗ τη σύνδεση της μακρόχρονης εμπειρίας του στην κοινωνική δράση και στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς παράλληλα με την ειδική γνώση.

 

ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ λοιπόν από το 1956 μέχρι των ημερών μας περίπου 300 γυναίκες από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ενώνουν την Ελλάδα όχι μόνο με τους παραδοσιακούς χορούς του κάθε τόπου αλλά και με τον απίστευτο πλούτο της μουσειακής του συλλογής. Συλλογής η οποία δεν παρουσιάζεται μόνο στο σύνολό της  αλλά και  στον γεωγραφικό εντοπισμό και τη φυσική περιγραφή των κομματιών και των εξαρτημάτων με σημείο αναφοράς εξαιρετικής ομορφιάς παραδοσιακά κοσμήματα. Γίνεται δηλαδή μια μετάβαση στον ενδυματολογικό χάρτη της Ελλάδας, με τοπικές φορεσιές που ακουμπούν στον αεί παραδοσιακό μας πλούτο.

 

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΟΡΕΥΤΕΣ όλων των ηλικιών με διαφορετικές ενδυμασίες χορεύουν, ενώνοντας τα χέρια, χορούς κυκλωτικούς.  Γνωρίζουν ότι μεταλαμβάνουν και μεταδίδουν την ελληνική παράδοση μέσα από τους τρεις κύριους άξονές της. Το χορό, την μουσική και τη φορεσιά.

 

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων του Παραρτήματος Σύδνεϋ -το οποίο μετρά 70 χρόνια ζωής- μετέφερε με φλόγα τον μεγάλο αγώνα των ελλήνων του εξωτερικού για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ελληνικής γλώσσας. Θεώρησε χρέος της να διαφυλάξουν την παράδοσή μας ως κόρη οφθαλμού απέναντι στην επέλαση της κάθε λογής επιρροής.. «Εμείς, είπε «οι έλληνες του εξωτερικού αγαπάμε περισσότερο την Ελλάδα από εσάς». Μίλησε με λόγια αγνά, τίμια, τέτοια που έχει ανάγκη κανείς να ακούει σ αυτούς  τους δύσκολους καιρούς. 

 

Η ΟΡΜΗ ΤΗΣ με παρέπεμψε στον Κρητικό λόγιο- επαναστάτη όταν το 1955 σε συνέντευξή του σε Γάλλο δημοσιογράφο είχε πει: «Όσο πιο μακριά είμαστε από την πατρίδα μας.. τόσο περισσότερο, την αγαπάμε.. Από μακριά δεν βλέπουμε τόσο ευδιάκριτα την ασκήμια και έχουμε περισσότερη ελευθερία να πλάσουμε μια εικόνα της πατρίδας αντάξια ενός ολοκληρωτικού έρωτα. Κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Γίνονται καλύτεροι… Έχουν την περηφάνια της φυλής τους, νιώθουν ότι όντας Έλληνες έχουν την ευθύνη να είναι αντάξιοι των προγόνων τους. H πεποίθησή τους, ότι κατάγονται από τον Πλάτωνα και τον Περικλή, μπορεί ίσως να είναι μια ουτοπία, μια αυθυποβολή χιλιετιών, όμως αυτή η αυθυποβολή, γενόμενη πίστη, ασκεί μια γόνιμη επίδραση στη νεοελληνική ψυχή. Χάρη σ’ αυτή την ουτοπία επέζησαν οι Έλληνες. Μετά από τόσους αιώνες εισβολών, σφαγών, λιμών, θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί. Όμως η ουτοπία, που έγινε πίστη, δεν τους αφήνει να πεθάνουν. H Ελλάδα επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα».

 

ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ υπηρετούν τα μέλη του Λυκείου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εδώ έγκειται η ιδιαιτερότητά τους. Γοητεύονται από την πολύτιμη παράδοση και τις πράξεις εθελοντισμού αναζητώντας ένα ανώτερο νόημα στη ζωή.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ στη διαδικασία της ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων, µε αποτέλεσμα την αμοιβαιότητα στις επιδιώξεις και τους στόχους τους.  ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ τμήματα (χορού, παραδοσιακών οργάνων, κοπτικής-ραπτικής, δαντέλας με βελόνα και κλωστή, ιστορίας και τέχνης, ντεκουπάζ και πλεκτικής, παραδοσιακού - δημοτικού τραγουδιού, ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές κ.α)  φροντίζουν, πρωτοπορώντας, για την αναγέννηση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων.

 

ΣΠΟΥΔΑΙΟ παράδειγμα αποτελεί η κίνηση της κυπριακής κυβέρνησης να παραχωρήσει εισφορά ύψους €50.000, ως βοήθεια προς το Λύκειο (Παράρτημα Λάρνακας), για αποπληρωμή μέρους του κόστους της ανέγερσης οικήματος, αναγνωρίζοντας έτσι τη σημασία της δράσης αλλά και την αξία της προσφοράς του Λυκείου Ελληνίδων της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ αναφερόμενος στη σημαντικότητα του έργου που επιτελούν οι παιδικές κατασκηνώσεις και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η παιδική εξοχή του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου καλύπτει τις ανάγκες μεγάλου αριθμού παιδιών, τα πλείστα εκ των οποίων είναι άπορα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το 2016 βελτιωτικά έργα στην παιδική εξοχή του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου.

 

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ στη σύλληψη της ιδέας για δημιουργία του πρωτοπόρου για την εποχή εκείνη σωματείου το 1930, από την Αμμοχωστιανή στην καταγωγή Μαρία Ιωάννου, έχοντας ως πρότυπο τη δημιουργία των πρώτων αντίστοιχων Λυκείων στην Ελλάδα και θέτοντας ως στόχο την ανύψωση και την πρόοδο της γυναίκας, τη διαφύλαξη και διάδοση της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Αποδείχθηκε», είπε, «σταθμός τόσο για τη ζωή των γυναικών της Αμμοχώστου, την κοινωνική και πνευματική ζωή της πόλεως αλλά και της Κύπρου γενικότερα».

 

ΕΙΝΑΙ ιδιαίτερα συγκινητικό να συνεχίζουν τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, τα τελευταία 43 χρόνια της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής, μέσα στην προσφυγιά, μακριά από την έδρα τους, δυναμική παρουσία ευρισκόμενες στην πρωτοπορία του αγώνα για την προβολή του Κυπριακού ζητήματος και  την απελευθέρωση της κατεχόμενης  γης.

 

 ΣΗΜΕΡΑ το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου, στηριζόμενο πάντα στην προσφορά των μελών του, διανύει ήδη 90 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, αναβιώνοντας την εθνική και πολιτιστική προσφορά του Σωματείου στην Αμμόχωστο(!)

 

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ. Έχοντας ως στάση ζωής τον εθελοντισμό, η δράση να παραμένει μέσα στο χρόνο διαρκής, επίκαιρη και εξελισσόμενη αψηφώντας τον ξένο κατακτητή, την αναγκαστική εγκατάλειψη της πατρώας γης, και τον ξενιτεμό.

 

ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ, ένας προορισμός, µια εμπειρία, μια αξία ανεκτίμητη πέρα και πάνω από χρόνια, καθεστώτα και τόπους. 

Αναζήτηση

Αναμνηστικό Λεύκωμα - Α.Μαρκουλής

exofilo

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 5 επισκέπτες και κανένα μέλος

Προσεχείς Εκδηλώσεις

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Newsletter

Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις και τα νέα του Λ.Ε.Σύρου!