logo100

BlogΔιαβάστε τα τελευταία νέα του Λ.Ε.Σ.

Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών το παραδοσιακό καραβάκι του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

(για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια) δεν έκανε την εμφάνισή του στους δρόμους της Ερμούπολης, φέτος πρωτοστάτησε στις επισκέψεις σε φορείς και ευαγή ιδρύματα του νησιού,  όπου τα μέλη του ΛΕΣ  έψαλλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα μοιράζοντας αφειδώς χαρά, αισιοδοξία αλλά και ζεστασιά στις καρδιές πραγματικά αναγκεμένων ανθρώπων.

 Πρώτο σταθμό στην περιοδεία τους αποτέλεσε  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Εκεί τους υποδέχτηκε εγκάρδια ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης και ο σύμβουλος Μάρκος Δαδάος. Ο πρώτος εξήρε το ρόλο του Λυκείου ως θεματοφύλακα της μακράς και σπουδαίας ελληνικής παράδοσης,  ευχόμενος το 2018 να σηματοδοτήσει το  τέλος των οικονομικών δεινών της χώρας. Παράλληλα υποσχέθηκε κάθε δυνατή στήριξη εκ μέρους του στην  πρόεδρο του Λυκείου Χριστίνα Λιγοψυχάκη, υπογραμμίζοντας ότι οι δράσεις του ΛΕΣ το καθιστούν ως τον  πλέον άξιο πρεσβευτή της Σύρου.

 Σειρά είχε  το ησυχαστήριο των Αδελφών του Ελέους, όπου τα μέλη του Λυκείου πρόσφεραν αμέριστη χαρά και συγκίνηση στους γέροντες που άκουγαν με λαχτάρα τα κάλαντα από τα παιδιά.

 Επόμενη στάση  στο Δημαρχείο της Ερμούπολης. Εκεί τους  ανέμενε ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, οι αντιδήμαρχοι (πολιτισμού) Θωμαή Μενδρινού, (Τεχνικών Υπηρεσιών) Φραγκίσκος Βακόνδιος, (Καθαριότητας) Μάριος Βουτσίνος και Διοικητικών Υπηρεσιών) Δομένικος Σαγκινέτος,  ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου,  καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι:  Δημήτρης Κοσμάς, Νίκος Φωτεινιάς, Γουλιέλμος Πρίντεζης, Μάρκος Ρούσσος και Απόστολος  Ρουσσουνέλος , προσφέροντας τους  γλυκά και φυσικά το απαιτούμενο κονιάκ για το κρύο. Ο κ. Μαραγκός ευχήθηκε μεταξύ άλλων την επόμενη χρονιά η εκδήλωση αυτή να λάβει χώρα στο Λαογραφικό Μουσείο του ΛΕΣ, τα εγκαίνια του οποίου, όπως τόνισε, έχουν καθυστερήσει αρκετά λόγω οικονομικής στενότητας.

 Αμέσως μετά, όλοι επιβιβάστηκαν στο πούλμαν που τους περίμενε για να τους μεταφέρει  στα ιδρύματα του Αγίου Ιωάννη και Αγίου Παντελεήμονα.

 Οι σκηνές που βιώνει κανείς σε τέτοιου είδους επισκέψεις  είναι αδύνατον να αποτυπωθούν σε ένα απλό κείμενο. Η χαρά ήταν αποτυπωμένη στα πρόσωπα των ηλικιωμένων και δεν ήταν τόσο το μικρό κέρασμα ή τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα η αιτία γι’ αυτό, όσο το γεγονός ότι κάποιοι άγνωστοι σε αυτούς άνθρωποι τους επισκέφθηκαν για να τους ευχηθούν και να τους μεταφέρουν ένα χαρμόσυνο μήνυμα.

 Διασχίζοντας τους διαδρόμους του γηροκομείου του Αγίου Παντελεήμονα, συνοδεύοντας τα μέλη του ΛΕΣ που έψαλλαν τα κάλαντα, διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την ευγνωμοσύνη τους γι’ αυτό που τόσο απλόχερα τους δινόταν. Σκυφτές από το βάρος του χρόνου φιγούρες με πρόσωπα σκαμμένα από το πέρασμά του πάνω τους ξεπρόβαλλαν δειλά – δειλά στις πόρτες των δωματίων ευχαριστώντας τα παιδιά και δίνοντας τις δικές τους ευχές για ένα ευτυχισμένο νέο έτος. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Γέροντες σκεφτικοί και αμίλητοι, άλλοι γελαστοί και ορισμένοι με δάκρια στα μάτια γίνονταν κοινωνοί της αγάπης κάποιων ανθρώπων με ανεπτυγμένο το αίσθημα του εθελοντισμού και της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Το ίδιο σκηνικό και στο Γηροκομείο των Ταλάντων.  

 Τον κύκλο αγάπης έκλεισαν οι επισκέψεις στους ταγούς των δύο θρησκευτικών δογμάτων της Σύρου.

 Ο Καθολικός Επίσκοπος  π. Πέτρος  Στεφάνου, τους επεφύλαξε θερμή υποδοχή, προσφέροντάς τους γλυκά και ποτό,  μη παραλείποντας να αναφερθεί στο σπουδαίο ρόλο που επιτελεί το Λύκειο τόσο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Σύρου όσο και στην διαφύλαξη της παράδοσής μας.

 Τελευταίος προορισμός η  Ιερά Μητρόπολη. Μετά τα κάλαντα , ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β' τους πρόσφερε αναμνηστικά και γλυκίσματα, και στην αναφορά του στην οικονομική κρίση και την καταβαράθρωση όλων των ηθικών αξιών και των παραδόσεων μας, κατέδειξε το ΛΕΣ ως τον κύριο  φορέα διαφύλαξης  των στοιχείων αυτών.

Αναζήτηση

Αναμνηστικό Λεύκωμα - Α.Μαρκουλής

exofilo

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 3 επισκέπτες και κανένα μέλος

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Newsletter

Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις και τα νέα του Λ.Ε.Σύρου!